W Koziej Zagrodzie

  • Drukuj

4 października uczniowie klas 5b i 6a gościli w gospodarstwie p. Beaty i Rafała Marchlewiczów w Brennej. W Koziej Zagrodzie, bo tak nazywa się to miejsce, wzięliśmy udział w warsztatach wyrobu białego, słodkiego sera i wykonaliśmy pracę plastyczną – baranka z masy solnej. Pan Rafał w czasie wytwarzania sera opowiadał nam o życiu, pracy i zwyczajach ludzi mieszkających w Beskidach. Zaprezentował elementy stroju baców. Gdy podgrzewane nad ogniskiem mleko zaczęło zamieniać się w ser, samodzielnie odciskaliśmy go z serwatki i nadawaliśmy kształt w specjalnych drewnianych foremkach. Ser podziwialiśmy tylko przez moment, gdyż był przepyszny. Dużą atrakcją tego miejsca jest bezpośredni kontakt ze zwierzętami. Poznaliśmy zwyczaje Kaśki i Białej – kóz zamieszkujących Kozią Zagrodę. Karmiliśmy i szczotkowaliśmy je. Ognisko z pieczeniem kiełbasek było kolejnym punktem programu naszej wycieczki. Posililiśmy się i bawiliśmy na naturalnym placu zabaw. Oczywiście nie obyło się bez zakupu regionalnych pamiątek, w sklepiku umieszczonym w gospodzie. Bardzo się cieszymy, że dopisała nam pogoda. W dobrych humorach wróciliśmy do domu.